Praktijkspeuren

Wat is praktijkspeuren?

logo

Een fantastische bezigheid voor hond en geleider!

Praktijkspeuren heeft maar één doel en dat is het zo snel mogelijk opsporen van een vermist of voortvluchtig persoon. Ieder mens laat een eigen en specifiek geurspoor achter waar hij gelopen heeft. De vermiste persoon heeft een bepaalde route gelopen en zich ergens verstopt. De route is voor u en uw speurhond onbekend en gaat over wisselend terrein. Uw speurhond krijgt vooraf de geur van deze persoon aangeboden. Het is voor uw speurhond dan de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen, en deze specifieke persoonlijke geur te onderscheiden van allerlei andere geuren. Wanneer de vermiste is gevonden is het groot feest en volgt de favoriete beloning voor uw hond. Fantastisch toch!

Samen met je hond genieten in de natuur!

U speurt met uw hond middenin de prachtige natuur of stedelijke omgeving. De spoorloper loopt op een natuurlijk wijze een spoor, zoals een vermist persoon dat ook in de praktijk zou doen. Zijn route kan gaan over gras en bospad, zand en aarde, tot straatstenen en asfalt toe. Uw speurhond leert omgaan met tempowisselingen, vreemde wendingen, plotselinge overgangen van pad naar veld en diverse verleidingssporen. Met beginners wordt gestart in een rustig gebied. Wel leert uw hond gelijk te speuren in een omgeving waar mensen of dieren recent gelopen hebben. Opbouwend in moeilijkheidsgraad wordt er gespeurd op verschillende ondergronden, in alledaagse situaties, met verschillende mate van afleiding. Alles wordt stapsgewijs opgebouwd.

Praktijkspeuren is teamwork!

Tijdens de speurlessen leert u als geleider de speurhouding en het speurgedrag van de hond te lezen en te interpreteren. Een leuke, leerzame en uitdagende taak die u als geleider zeker en vast niet mag onderschatten! Uw hond zal u namelijk door middel van zijn speurgedrag aangeven of hij op het goede spoor zit. De hond zal echter ook met zijn speurhouding en speurgedrag aangeven als hij het spoor bijster is. Het is aan u om het speurgedrag en de speurhouding van uw hond te leren lezen en interpreteren zodat u in samenwerking met uw hond bij de vermiste persoon komt. Tijdens de lessen wordt er veel aandacht besteedt aan de lijnvoering omdat dit een belangrijk communicatie middel is tussen u en uw hond.

De therapeutische werking van praktijkspeuren!

Praktijkspeuren is uitermate geschikt voor honden met een gedragsprobleem. Vaak zie je een verandering in het negatieve gedrag van een hond omslaan naar positief gedrag. Dit komt voornamelijk omdat er iets gedaan wordt met de hond wat er van nature in zit: het werken met de neus. Ook onzekere honden kunnen, doordat je met ze gaat speuren, veel zelfverzekerder worden. Meer informatie kan u hier vinden.

Praktijkspeuren is zowel een fysieke als mentale sport!

Een gezonde uitdaging. Speuren is voor een hond, lichamelijk en geestelijk, zeer intensief. Het vraagt om concentratie en doorzettingsvermogen. Door de mentale uitdaging is het een uitstekende energieverbrander voor actieve honden en een goede uitlaatklep voor honden die door bijvoorbeeld gewrichtsproblemen fysiek beperkt zijn. Bij oude honden werkt de neus meestal nog uitstekend. Door de wijze van beweging kunnen ook zij nog lang genieten van deze uitdagende sport. Onzekere honden zie je door het praktijkspeuren groeien in zelfvertrouwen.

Wil jij deze uitdaging ook een keer aangaan, schrijf je dan in voor een proefles. De kosten hiervoor bedragen €20,- en het verplicht je tot niets.