Praktijkspeuren

Wat is praktijkspeuren?

logo

Een fantastische bezigheid voor hond en geleider! Samen met je hond genieten in de natuur!

Praktijkspeuren heeft maar één doel en dat is het zo snel mogelijk opsporen van een vermist of voortvluchtig persoon. De hond speurt op menselijke geur (huidschilfers) waarbij de hond de specifieke geur van die ene persoon uit al die andere geuren filtert en volgt. Fantastisch toch!

Wat we de hond tijdens de praktijkspeurlessen gaan leren is om een menselijk spoor te volgen en daarbij zijn concentratie- en uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit doen we door de sporen steeds langer, moeilijker en uitdagender te maken. Uiteindelijk kunnen we er naar toe werken om een spoor van wel enkele km lang uit te lopen!

We beginnen altijd met speuren op een onverharde ondergrond. In het bos dus. Naarmate uw hond vordert in het speuren op onverharde ondergrond kunnen we de moeilijkheidsgraad verhogen en gaan speuren op verharde ondergrond, zoals asfalt, beton en stenen. Het speuren op verharde ondergrond vindt plaats in woonwijken of op een industrieterrein.

Tijdens de speurlessen leert u als geleider de speurhouding en het speurgedrag van de hond te lezen en te interpreteren. Een leuke, leerzame en uitdagende taak die u als geleider zeker en vast niet mag onderschatten! Uw hond zal u namelijk door middel van zijn speurgedrag aangeven of hij op het goede spoor zit. De hond zal echter ook met zijn speurhouding en speurgedrag aangeven als hij het spoor bijster is. Het is aan u om het speurgedrag en de speurhouding van uw hond te leren lezen en interpreteren zodat u in samenwerking met uw hond bij de vermiste persoon komt. Tijdens de lessen wordt er veel aandacht besteedt aan de lijnvoering omdat dit een belangrijk communicatie middel is tussen u en uw hond.

Praktijkspeuren is geschikt voor iedere hond, ieder ras/kruising en leeftijd.

Ook voor honden met een gedragsprobleem is Praktijkspeuren uitermate geschikt. Vaak zie je een verandering in het negatieve gedrag van een hond omslaan naar positief gedrag. Dit komt voornamelijk omdat er iets gedaan wordt met de hond wat er van nature in zit: het werken met de neus. Ook onzekere honden kunnen, doordat je met ze gaat speuren, veel zelfverzekerder worden.

Wil jij deze uitdaging ook een keer aangaan, schrijf je dan in voor een proefles. De kosten hiervoor bedragen €20,- en het verplicht je tot niets.